Hur man säljer guld på rätt sätt – en guide till lönsam försäljning

08 februari 2024
Veronica Urena

editorial

Att sälja guld kan vara en lönsam affär om man gör det på rätt sätt. Guldet kan vara i form av smycken, mynt, tackor eller även elektroniska komponenter med guldinnehåll. Det har länge varit ett stabilt investeringsmaterial och ett sätt att säkra ekonomiskt värde. I den här artikeln ger vi dig konkreta tips och råd för att du ska få bästa möjliga pris på ditt guld, och vi guidar dig genom processen, från att förstå gulds värdering till att slutföra försäljningen.

Att känna till värdet på ditt guld

Innan du säljer ditt guld är det viktigt att ha en god uppfattning om dess värde. Guldpriset fastställs på världsmarknaden och varierar från dag till dag. Priset anges vanligtvis per troy uns (ca 31,1 gram). Du bör känna till guldhalt, vikt och aktuellt marknadsvärde innan du säljer.

Väga och testa guld

För att bestämma mängden rent guld i dina föremål, bör de först vägas och testas. Renhetsgraden, eller karaten, på guld säger hur stor andel av metallen som är guld. Karaten varierar från 10K (41,7% guld) till 24K (99,9% guld). En juvelerare eller guldhandlare kan hjälpa dig att testa och väga ditt guld korrekt.

sälja guld

Var och hur du kan sälja guld

Det finns flera olika sätt att sälja guld på och det är viktigt att välja den bästa kanalen för dina behov. Du kanske överväger att sälja till en lokala juvelerare, på postorder, online eller till guldhandlare. Varje alternativ har sina för- och nackdelar.

Lokala guldköpare

Att sälja guld till en lokal juvelerare eller pantbank kan vara enkelt och snabbt. Du kan vanligtvis få en värdering och ett erbjudande på plats. Men, det är viktigt att verifiera juvelerarens eller pantlånarens rykte innan du genomför en försäljning.

Onlineförsäljning

Att sälja guld online kan vara mer bekvämt och kan ofta ge ett bättre pris, eftersom konkurrensen online är större. Se dock till att handla med en trovärdig köpare och att försäkring och spårning ingår i försändelsen av ditt guld.

Att få ett rättvist pris

För att få bäst betalt behöver du förstå hur guldköpare värderar ditt guld. Priset som erbjuds är baserat på renheten och vikten på guld som kan återvinnas efter smältning. Därtill kommer arbetskostnader och företagets vinst.

Undvika vilda prissvängningar

Guldpriset kan variera kraftigt och oförutsägbart. För att undvika att sälja i en dipp, kan det vara klokt att följa prisutvecklingen under en period. Ju mer informerad du är om marknaden, desto bättre beslut kan du ta om när det är dags att sälja.

Fler nyheter